Altres Barcelones

AltresBarcelones.com / Història de Barcelona, anècdotes i curiositats des del 2007



Antiga fàbrica del Vapor Vell (fotografia de: antiquari.refres.cat)

Comencem la setmana amb una bona notícia:
Aquest dimecres 2 de febrer s’inicia el primer Cicle de Xerrades Altres Barcelones sobre aspectes curiosos i desconeguts de la ciutat.
L’objectiu d’aquestes xerrades és apropar la història a la gent i redescobrir la ciutat amb una altra mirada, ja sigui a través d’episodis històrics poc explorats, mitjançant llegendes o desmentint falses creences, com és el cas de la primera xerrada, que duu per títol “La invenció del barri Gòtic”.
Així doncs, cada dimecres de febrer a les 21:30 h. la Sala d’estudi de la Biblioteca Vapor Vell (Passatge Vapor Vell, s/n. 08028 Barcelona) obre les seves portes perquè els ciutadans puguin conèixer una mica més la història de la Barcelona.
El lloc on es realitzaran les xerrades té el valor afegit de ser l'edifici del que antigament fou la fàbrica textil del Vapor Vell, una indústria de la família Güell que arribà a ser una de les més importants del país en el seu moment àlgid.

Aquestes xerrades són obertes a tothom i de caràcter gratuït:


• Dimecres 2 de febrer: LA INVENCIÓ DEL BARRI GÒTIC
Molts turistes visiten el “Barri Gòtic” sense saber que aquest va ser creat entre els segles XIX i XX i que gran part dels seus elements són simples recreacions. Sense anar més lluny, la façana de la catedral és contemporània i el pont del Carrer del Bisbe és del 1928.

• Dimecres 9 de febrer: LA BARCELONA BRUTA
Malgrat els serveis de neteja s’esforcen per mantenir la ciutat neta, el centre de Barcelona continua estant encara especialment brut. Aquest problema ve de lluny. La descripció de les pèssimes condicions higièniques de la ciutat en el passat i els costums escatològics dels seus ciutadans són l’eix d’aquesta xerrada.

• Dimecres 16 febrer: LLEGENDES DE LA BARCELONA VELLA
Molts pensen que les llegendes només poden ambientar-se a pobles recòndits, però Barcelona té un ric patrimoni llegendari des de l’edat antiga fins l’actualitat.
Aquestes narracions, tot i no ser fets històrics reals, ens ajuden a entendre la mentalitat de la societat barcelonina que les va crear en diferents moments històrics.

• Dimecres 23 de febrer: BARCELONA AL SEGLE XIX. LA CIUTAT INSURRECTA
Segons Friedrich Engels, Barcelona fou la ciutat amb més lluites de barricades durant el segle XIX. Moltes de les seves revoltes a més, presenten anècdotes ben curioses com ara cavalls abatuts per armaris, avalots iniciats per borratxos o conspiracions gestades a les xocolateries.

Per a més informació podeu consultar el calendari d'activitats.


Esteu tots convidats! No hi podeu faltar!

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Sembla interessant, aquell pont del carrer del Bisbe no és gòtic? d'on ve doncs la denominació Barri Gòtic?

Laura

Dani ha dit...

Doncs no Laura, no és gòtic perquè està fet el 1928 en motiu de l'Exposició Universal de l'any següent...

Això del Barri Gòtic és un invent contemporani perpetuat pels tòpics turístics... com les tapes o els barrets de mexicà..

Dani ha dit...

Si voleu saber més veniu a la xerrada, que si ho explico tot abans no té gràcia!

Daniel Vidal ha dit...

Demà no puc :( Però faré els possibles per ser-hi el dia 9.
Sort amb la iniciativa!

Barcelonauta ha dit...

Proposta: per al proper cicle, avanceu una mica l'horari. Els que no som de Sants ho tenim una mica magre... Esperem que repetiu a més bibioteques. Endavant!

Miquel ha dit...

Cal apuntar-s'hi amb antel.lacio o nomes venint el dia ja esta?
Gracies i felicitats el magnific blog!

Dani ha dit...

Malauradament ens hem hagut de limitar als horaris de la sala d'estudi que només obre a aquestes intempestives hores...
Per la pròxima veuré si ho puc emmarcar en un altre espai...

Dani ha dit...

No cal avisar, amb presentar-s'hi ja n'hi ha prou. De tota manera potser creo un esdeveniment a facebook per mitjà de la pàgina Altres Barcelones de Facebook.

Laura ha dit...

Hola! Se'n faràn més de xerrades d'aquestes? Estic molt interessada en assistir-hi!

Laura