Altres Barcelones

AltresBarcelones.com / Història de Barcelona, anècdotes i curiositats des del 2007



Feia temps tenia pensat mostrar-vos aquest vídeo anomenat Barcelona en Tranvia de Ricardo Baños per celebrar que a partir d’ara a AltresBarcelones.com no només es parlarà de la ciutat antiga sinó també dels seus voltants. Les imatges mostren de fet un viatge del cor de Ciutat Vella cap a l’exterior.
Aquest film va ser realitzat per Ricardo Baños -segons apunten els experts que l’han analitzat- l’any 1909, tot i que al vídeo extret de la Filmoteca Española el difongui amb la data de 1908. La banda sonora en canvi és molt actual, obra d'Antonio Coppola realitzada l’any passat per afegir-la a aquesta versió restaurada que veiem.
El fet que la pel•lícula hagi estat filmada des d’un tramvia en marxa no és pas un fet casual. El rodatge es va fer per encàrrec de la Metropolitan Cinemaway, una curiosa sala de projeccions que comptava amb bitllets de tren a mode d'entrada, andana i un vagó dins el qual es projectaven pel•lícules filmades sobre transpots a rail en marxa.
Aquesta sala anunciava todos los dias viajes al extranjero i venia a ser de fet, un dels primers precedents de Google Street View. Paradoxalment ara podem veure el seu antic emplaçament a l’actual Hotel Avenida Palace amb el seu servei successor:


Mostra un mapa més gran


Pensava fer un anàlisi detallat de la ruta realitzada per aquest tramvia, semblant a la que actualment fa l’autobús 22, però la gent de l’Any Cerdà ho ha fet d’una manera no només molt profunda si no a més, amb grans possibilitats interactives.
Us convido a tafanejar aquesta nova aplicació, perquè realment val molt la pena i demostra fins quin punt les noves tecnologies poden ser útils alhora d’analitzar a fons i difondre continguts històrics. L’aplicació arriba a uns nivells increïbles: Tracta a fons temes com els monuments i la seva història, la publicitat o el vestir de la gent aportant documentació topogràfica, comparatives, premsa o fotografies d’arxiu.

Dins la pàgina de l’Any Cerdà també es pot trobar des de fa pocs dies un document que us podeu descarregar fent clic aquí amb les històries sobre el creixement de la ciutat i el barri de l’Eixample que seguint el mateix mètode que faig servir aquí vaig redactar per encàrrec de l'organització. D’aquí poc es podran veure dins un mapa interactiu amb possibilitats de participació. Quan arribi el moment ja us informaré millor sobre el tema.

11 comentaris:

Galderich ha dit...

Dani,
Fantàstiques ampliacions per l'Area Metropolitana i magnífica recomanació. Pel·lícula molt coneguda però que amb les diverses explicacions guanya moltíssim!

Unknown ha dit...

Des de l'oficina de l'Any Cerdà trobem que es tracta d'un document molt interessant. Gràcies, Daniel, per la teva col·laboració.

Angel Brave ha dit...

Dani gràcies per fer-me veure de nou aquest film, precursor inconscient del que seria el tràveling, i que ja em va encantar la primera vegada que el vaig veure...

Carme Anglí ha dit...

I has vist el video comparatiu? Ho vaig veure aquest estiu i em sembla boníssim i bastanta acurat, malgrat no hi ha tanta gent com fa 100 anys.
http://www.youtube.com/watch?v=vxiiS8ZgAmU

Dani ha dit...

Realment aquest vídeo és molt curiós. Si xafardejeu per la secció de vídeos trobareu un anomenat "barcelona. La perla del mediterranio" que també està molt bé.

Dani ha dit...

El vídeo comparatiu si que l'havia vist, Carme. És el de fotosdebarcelona.com no?

Anònim ha dit...

Brutal. M'he emocionat en veure el video! -bé, suposo que com molts de vosaltres-, presneciar el pàlpit, la vida inquieta de la "ciutat nerviosa" -com diu Eduardo Mendoza-, els nens encurosits com baden i fan el boig, les tartanes, els cotxes com anaven torpement, el munt enorme de bicicletes, l'alegria de la gent, aquest caos tan bell i natural, tan mediterrani i tan llatí, la imatge d'una societat i d'unes mentalitats força diferents a les d'ara...I em sobta pensar que la vida quotidiana a la Barcelona del passat -de qualsevol moment del passat- s'ha reflexat fatal en el cinema històric, però fatal!!, no se m'acut un film que pugui qüestionar mínimament aquesta afirmació tan radical i tan certa, aquesta afirmació és extensiva als documentals, òbviament. L. P.

Anònim ha dit...

PER CERT DANI, HE LLEGIT AL BLOG QUE FAS UN TREBALL SOBRE LA VIDA QUOTIDIANA A LA BARCELONA DEL XIX. SERIA INTERESSANT QUE COMBINESSIS CRÍTICAMENT LA FONT LITERÀRIA AMB LA FONT JUDICIAL, I ÒBVIAMENT AMB ALTRES, CLAR. HO DIC PER QUE NORMALMENT S'UTILITZEN NOMÉS FONTS LITERÀRIES SENSE CONTRASTAR AMB ALTRES FONTS, TEXTOS QUE COM ÉS LÒGIC IDEALITZAVEN -PER BÉ O PER MALAMENT- A LA GENT DEL POBLE...T'HO DIC PER QUE HO TINGUIS BEN PRESENT, LA GENT NO ES PARA MAI EN AQUESTES COSES I AQUÍ LES RECERQUES SURTEN COM SURTEN, HAHAHA!. Manel.

Anònim ha dit...

I DIC EL MATEIX PEL MATERIAL DELS FOLKLORISTES -FINS I TOT UN DE MOLT BÓ COM L'AMADES-, SENSE CONTRASTAR AMB ALTRES FONTS DISTINTES LA INFORMACIÓ TROBADA NO SERVEIX DE MOLT...Manel

Alberto ha dit...

Hola! he trobat un video de San Francisco al 1905, gravat a sobre d'un tramvia just com el de Barcelona de Ricardo Baños. Seria potser un altre dels que es projectaven a Metropolitan Cinemaway?

http://www.youtube.com/watch?v=pfZX-4iQOgQ

http://memory.loc.gov/cgi-bin/query/h?ammem/papr:@field(NUMBER+@band(lcmp003+01142s1))

Laura ha dit...

Dani: lograste por unos instantes hacerme sentir que viajé en el tiempo viendo este video. Muy logrado, de verdad. Increíble ver por esta ventana la vida en Barcelona hace 100 años atrás. Gracias, de verdad.